Cvijet sa raskršća.

"Ja sam putnik. Putujem pješke oko svijeta. Što je lijepo, uhvatim fotografskim aparatom. To je jedini zanat koji znam."

- A. G. Matoš, Cvijet sa raskršća

Prodavaonica tajni.

On me ozbiljno pogleda kao da ga je moje pitanje iznenadilo. Tada reče: "Znaj da su ljudi spremni da za neke tajne plate svaku cijenu."

-E. Budiša, Prodavaonica tajni

Mir.

"Nikada nije bilo dobrog rata, ni lošeg mira."
-B. Franklin

Amor.

"Ljubav ne gleda očima, već dušom; zato je i krilati Amor na slikama slijep."
-W. Shakespeare

Umjetnost je izražavanje.

"Rečeno mi je da umjetnik treba neprestanu tragediju kako bi posve izrazio svoje djelo, ali ja nisam umjetnik i kad u pjesmi kažem 'Ja', to ne znači nužno da sam baš ja ta osoba ni da sam samo pripovjedač. To znači tkogod ili štogod želiš jer svatko ima svoju definiciju nekih riječi, a u kontekstu glazbe ne možeš očekivati da riječi imaju isto značenje kao u svakodnevnoj uporabi jer glazbu smatram umjetnošću i kad kažem 'ta pjesma je umjetnost' ne mislim je uspoređivati s nekom slikom jer mislim da je vizualna umjetnost manje sveta kao zapisi ili audio komunikacije. Ali jest umjetnost i čini mi se da je ovo društvo negdje izgubilo svoj osjećaj za umjetnost. Umjetnost je izražavanje. U izražavanju trebaš stopostotnu slobodu (...) "

-Kurt Cobain

Kosa anđela

Nikada neće niti dovoljno novca, dovoljno pažnje ili što je bilo još važnije - dovoljno ljubavi, jer je znao kako brzo sve to može nestati.
- Charles R. Cross, Kosa Anđela

Nešto da ti kažem.

Trošenje novca je nekim ljudima, izgleda, postao jedini dokaz postojanja.
-Hanif Kurejši


Sarajevski Marlboro.

U svakoj privatnoj biblioteci najviše je nepročitanih knjiga, onih koje si kupio zbog boje njihovih korica, imena autora, ili naprosto zato što su te svojim mirisom privlačile. Takvu knjigu dodiruješ šesto prvih dana nakon kupovine, otvaraš je, pročitaš dva-tri reda i vraćaš je natrag. Nakon nekog vremena zaboravljaš je, ili je iz daljine pogledavaš s blagim gađenjem. Često si poželio odnijeti je u najbližu javnu biblioteku, pokloniti je nekome, riješiti je se na bilo koji način, ali nikada nisi imao načina to učiniti. Ona je ostajala kao čudna potvrda tvoje sklonosti gomilanju nepotrebnih stvari, koja će se u jednom bolnom, vatrenom trenutku pretvoriti u gomilanje uspomena. Sve te bespotrebne i nepročitane knjige opteretit će te dok se budeš opraštao od njih. Gotovo ćeš razumjeti veselje vatre dok je iste takve gutala dolje u gradu.
-Miljenko Jergović


Lolita.

Tih dana bio sam u raju čije je nebo imalo boju paklenoga ognja.
-Vladimir Vladimirovič Nabokov