Lovčevi zapisi

"Znate li, na primjer, kakav je užitak izvesti se u proljeće prije zore? Izlazite na uzlazne stepenice... Na zagasitosivu nebu gdjegdje trepere zvijezde; vlažan povjetarac ponekad naleti kao lagan val; čujete suzdržan, nejasan šapat noći; drveće slabo šumi, obavijeno sjenama."

- Ivan Sergejevič Turgenjev, Lovčevi zapisi; Šuma i stepa



Gospođa Bovary

"Zadrhtala bi na zvuk njegovih koraka, ali je u njegovoj prisutnosti taj nemir popuštao i za sobom ostavljao tek neizmjerno divljenje, koje se na kraju pretvaralo u tugu."

- Gustave Flaubert, Gospođa Bovary


Čiča Goriot

"Premda sam mnogo čitala iz te knjige svijeta, bilo je stranica koje su mi ipak bile nepoznate. Sada znam sve. Što budete hladnije računali, dalje ćete dospijeti. Udarajte bez milosti, pa će vas se bojati.
(...)
Ako ikada budete ljubili, dobro čuvajte svoju tajnu! Nemojte je odavati nikome prije nego budete sigurni u to pred kim ćete otvoriti srce. Da biste unaprijed očuvali tu ljubav koja još ne postoji, naučite se čuvati ovdašnjeg svijeta."

- Honore de Balzac, Čiča Goriot


Putositnice

"U tišini, koja me okruživaše, u beskonačnoj ogromnosti mora i neba, među kojima se nalazih, razvile su se moje misli neizmjerno; pa ipak osjećam nedostatak riječi da ih izrazim."

- Antun Nemčić, Putositnice


Ljudsko srce

"Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno NIKAD posve nije..."

- Petar Preradović, Ljudsko srce