Moja priča

Ne znam kako izgleda priča koju čekam, ali sigurna sam da ću je prepoznati čim je ugledam. I zato, molim vas, ne prilazite mi ako niste moja priča. Ona će naići jedne noći, pa ako vidi da mi je stol zauzet, bojim se da će otići zauvijek. Unaprijed hvala.


Una

"Potrebna si mi kao nikotin! I tu ništa ne pomaže, ni mudrost, ni pamet, ni iskustvo, ni svi prethodni ljubavni slučajevi tog bijednog iskustva, ni sva poniženja na koja je osuđen čovjek koji voli."

- Momo Kapor, Una


Prijan Lovro

"Vječna idila, vječna monotonija... Time se naša strastvena ćud ne može zadovoljiti; samo u borbi nalazi nam duša mira, a fantazija nam se propinje do plamtećih zvijezda."

- A. Šenoa, Prijan Lovro


Therese Raquin

"Ostajući sama na livadi, uz obalu rijeke, legla bi potrbuške poput životinje, crnih i razrogačenih očiju, spremna na skok. Ostajala je tamo čitave sate ne misleći ni na što, paleći se na suncu, sretna što može zariti svoje prste u zemlju. Tu se prepuštala ludim snovima, sa strahom promatrala šumnu obalu, zamišljajući da će se voda podići protiv nje i napasti je; ona bi se tada ukočila, spremna na obranu, pitajući se ljutito kako bi se mogla obraniti i pobijediti valove."

- Emile Zola, Therese Raquin